Daptomycin - nové antibiotikum pro léčbu závažných infekcí způsobených některými grampozitivními bakteriemi - Marešová, Vilma; Urbášková, Pavla (Klinická farmakologie a farmacie, 2010)
Daptomycin je cyklický polypeptid, nové antibiotikum s baktericidní aktivitou in vitro proti řadě grampozitivních bakterií. Toto dobře tolerované antibiotikum je určeno k nitrožilní léčbě závažných infekcí způsobených stafylokoky a streptokoky nebo jejich kmeny, rezistentními a multirezistentními k jiným antibiotikům. Indikace pro daptomycin zahrnují závažné infekce kůže a měkkých tkání včetně bakteremických forem a pravostrannou endokarditidu způsobenou Staphylococcus aureus.
Keywords: účinek in vitro; bakteriální endokarditida; antibakteriální látky; infekce měkkých tkání; Skin Diseases, Infectious; Soft Tissue Infections; Daptomycin; Endocarditis, Bacterial; daptomycin; infekční nemoci kůže; lidé; užití; grampozitivní bakteriální infekce; Methicillin-Resistant Staphylococcus aureus; Anti-Bacterial Agents; Gram-Positive Bacterial Infections; Humans; methicilin rezistentní Staphylococcus aureus