Biologická terapie v revmatologii - Ciferská, Hana; Horák, Pavel; Strojil, Jan; Skácelová, Martina (Klinická farmakologie a farmacie, 2010)
Článek si klade za úkol seznámit čtenáře s postavením a využitím biologické léčby u vybraných revmatických onemocnění. Prudký rozvoj biologické terapie v posledních dvou dekádách a její zavedení do klinické praxe výrazně zlepšilo prognózu nemocných s velmi aktivní revmatoidní, či psoriatickou artritidou a ankylozující spondylitidou, u kterých došlo k selhání podávané konvenční terapie. Autoři se zabývají vybranými skupinami biologických léků, jejich indikacemi, monitorací účinnosti, nežádoucími účinky a některými úskalími využití těchto léků.
Keywords: Spondylitis, Ankylosing; Infliximab; rituximab; Receptors, Tumor Necrosis Factor, Member 10c; monoklonální protilátky; Humans; lidé; Antibodies, Monoclonal; Tumor Necrosis Factor-alpha; Arthritis, Rheumatoid; biologická léčba; Biological Therapy; Immunoconjugates; imunokonjugáty; Adalimumab; Certolizumab Pegol; Abatacept; polyethylenglykoly; TNF-alfa; biologická terapie; Immunoglobulin G; receptory faktorů nádorové nekrózy - člen 10c; infliximab; certolizumab pegol; psoriatická artritida; Rituximab; ankylózující spondylitida; abatacept; Polyethylene Glycols; anti-TNF? terapie; anakinra; imunoglobuliny - Fab fragmenty; adalimumab; imunoglobulin G; Arthritis, Psoriatic; tocilizumab; Etanercept; golimumab; etanercept; revmatoidní artritida; Immunoglobulin Fab Fragments