Nové postupy v intradialytické rehabilitaci chronicky hemodialyzovaných pacientů - Dobšák, Petr; Mrkvicová, V; Palanová, Petra; Frantisová, Michaela; Sosíková, Michaela; Svojanovský, Jan; Drápelová, Eva; Vank, Pavel; Siegelová, Jarmila; Souček, Miroslav (Medicina sportiva Bohemica & Slovaca, 2010)
Chronická urémie způsobuje vznik závažných strukturálních, metabolických a funkčních abnormalit v kosterním svalstvu u dlouhodobě hemodialyzovaných (HD) pacientů v terminálním stádiu chronické renální insuficience (CRI). Výsledný pokles tělesné zdatnosti a zvýšený výskyt komorbidit má velmi nepříznivý dopad na kvalitu života. Dle zahraničních zkušeností lze zdravotní stav těchto pacientů efektivně ovlivnit rehabilitací, zejména formou kondičního tréninku prováděného v průběhu dialýzy. Cílem této studie bylo porovnat účinek kondičního tréninku a elektromyostimulace (EMS) extenzorů dolních končetin (DK) u pacientů s HD. Pacienti a metodika. Třináct HD pacientů (8 žen/ 4muži, průměrný věk 61.1 ± 5.8 let, průměrná doba HD 5.2 ± 2.2 let) bylo rozděleno do 2 skupin: a) skupina kondiční trénink (KT; n = 6) na bed-side ergometru (2 x 30 minut), b) skupina EMS (n = 7) s použitím stimulace extenzorů DK (frekvence 10 Hz, režim „20s on – 20s off“, délka aplikace 60 min). Oba typy cvičení byly realizovány vždy mezi 2. a 3. hodinou HD, 3x týdně po celkovou dobu 20 týdnů. Na počátku a na konci daného typu intradialytické rehabilitace (ID-RHB) byl proveden ergometrický test ke stanovení maximální zátěže (W max ), 6 min test chůzí k určení ušlé vzdálenosti a dynamo- metrické vyšetření maximální síly extenzorů DK (F max ). Výsledky. ID-RHB v délce 20 týdnů vedla k statisticky významnému zvýšení W max ve skupině KT (z 82.4 ± 9.7 W na 99.1 ± 15.5 W ; P < 0.05). Zvýšení W max bylo zjištěno také ve skupině EMS, avšak bez statistické významnosti (z 75.6 ± 21.4 W na 90.2 ± 22.2 W, NS). Svalová síla (F max ) stat. významně stoupla v obou skupinách: ve skupině KT z 195.3 ± 25.1 N na 228.4 ± 28.7 N (P < 0.05), a ve skupině EMS z 198.9 ± 40.0 N na 217.3 ± 44.1 N (P < 0.05). Rovněž hodnoty vzdálenosti ušlé za 6 min byly významně zvýšeny v obou skupinách: ve skupině KT z 421 ± 31 m na477±9m(P< 0.05) a ve skupině EMS z 378 ± 79 m na 452 ± 77 m (P < 0.05). Závěr. Z výsledků vyplývá, že oba typy ID-RHB mají srovnatelný příznivý vliv na vybrané parametry tělesné zdatnosti u pacientů s HD. Přes prokazatelně příznivé účinky ID-RHB a více než 30 let zkušeností jen minimum HD center v rámci EU nabízí pacientům některou z forem kondičního cvičení v průběhu dialýzy. Výše uvedené výsledky týkající se aplikace EMS, patří k celosvětově prvním zkušenostem v oblasti intradialytické RHB u pacientů v terminálním stádiu CRI.
Keywords: Kidney Failure, Chronic; tělesná výkonnost; financování organizované; Renal Insufficiency, Chronic; Financing, Organized; Physical Fitness; lidé; Renal Dialysis; cvičení; chronické selhání ledvin; kondiční trénink; Exercise; hemodialýza; dialýza ledvin; elektrostimulace; chronická renální insuficience; Humans