Zatížení a poškození svalů v termografickém obraze - Novotný, Jan (Medicina sportiva Bohemica & Slovaca, 2010)
Úvod: Svalová práce je spojena s vyšším metabolickým obratem, krevním průtokem, infračervenou radiací a teplotou. Ve sportovní medicíně je termografie využívána v diagnostice poškození pohybového aparátu. Cílem příspěvku je prezentovat vlastní zkušenosti s termografickým vyšetřením pacientů s bolestmi zad nebo poraněním jiných svalů. Soubor a metodika: U nehomogenní skupiny sportovců jsme v letech 2009 a 2010 provedli 101 termografických vyšetření svalů. Ve 22 případech se jednalo o svaly zad a v 79 případech o jiné svaly. Vyšetření bylo provedeno v laboratoři (teplota 22–26°C, relativní vlhkost 60–76 %) s použitím ventilátoru k urychlení adaptace kůže (10 minut). Byla použita kamera Fluke TiR se spektrálním rozsahem 7,5–14 μm a rozlišením 640 x 480 pixelů. Byly vypočteny rozdíly teplot cílových oblastí proti nejbližšímu okolí a proti druhé straně. Výsledky: Ve skupině 22 vyšetření dorsalgií prokazujeme zvýšenou teplotu svalů zad, které jsou dlouhodobě zatíženy – především horních trapezů ( průměrná teplota 33,5 ° C vpravo a 33,6 ° C vlevo; průměr rozdílu proti blízkému okolí vpravo i vlevo 2,8 ° C) a napřimovače lumbosakrál- ního úseku páteře (průměr 33,8 ° C; průměr rozdílu proti blízkému okolí 1,6 ° C). Ze skupiny 79 poranění svalů v přednášce prezentujeme několik (4) případů. Např. u 55letého triatlonisty po natržení m.biceps.fem.l.sin. je po 3 měsících hypotermní ložisko (33,3 ° C), teplejší proti okolí o 1,1 ° C a kontralaterální straně o 1,0 ° C; po 4 měsících přetrvává omezení funkce svalu a rozložení teplot je homogenní (30,8 ° C) a stranově souměrné – defekt zahojen. Závěr: Z našich poznatků vyplývá, že svaly (horní trapezy, zdvihače lopatek a napřimovač pá- teře), které jsou dlouhodoběji (dny, týdny) aktivní, jsou při „klidovém“ vyšetření zdrojem zvýšené infračervené radiace a vyšší teploty (v průměru o 2,8 ° C). Termografické vyšetření svalů zad se stane předmětem studie jejich přetížení při sedavém zaměstnání. V případě mikrotraumatizace a traumatizace svalů je zvýšená teplota (přibližně o 1–3 ° C) indikátorem zánětlivé aktivity tkáně, což může pomoci v rozlišení fáze hojení. U svalů s parciální rupturou se termografický obraz mění s dobou od úrazu, s velikostí a hloubkou poškození. V časném stádiu je lokalizováno hypertermické ložisko. Později bývá pozorována široká oblast hypotermie, která může také být projevem reflexní sympatikotonní vasokonstrikce.
Keywords: termografie; Muscles; lidé; svaly; Sports; Thermography; sport; Humans; sporty