Vliv kombinovaného tréninku na kardiorespirační zdatnost u diabetiků 2. typu po akutní koronární příhodě - Svačinová, Hana; Mrkvicová, V; Siegelová, Jarmila; Vank, Pavel; Dobšák, Petr (Medicina sportiva Bohemica & Slovaca, 2010)
Cíl práce: Zhodnotit vliv kardiovaskulární rehabilitace u diabetiků 2. typu s ischemickou chorobou srdeční na kardiorespirační zdatnost ve srovnání s nediabetiky. Soubor a metody: Zhodnotili jsme výsledky 55 mužů po PCI pro akutní koronární příhodu, z toho 25 s diabetem 2. typu ( DM – věk 64 ± 6,4 r., BMI 29 ± 5, EF 47 ± 12 %) a 30 pacientů bez diabetu ( NDM –věk61±9r.,BMI28±3aEF50±8 %.). Všichni absolvovali 3měsíční kombinovaný trénink v rámci 2. fáze kardiovaskulární rehabilitace. Srovnali jsme vstupní i vý - stupní hodnoty W peak ,W peak /kg, VO 2peak , VO2 peak /kg, RPP peak (získané při spiroergometrii) mezi soubory DM a NDM; v rámci obou souborů jsme tyto parametry hodnotili před a po rehabilitaci. Závěr: Hodnoty kardiorespirační zdatnosti byly před tréninkem u souboru DM významně nižší než u souboru nediabetiků, po absolvování tréninku nebyl rozdíl statisticky významný. Tříměsíční kombinovaný tréninku vedl u obou souborů k signifikantnímu zlepšení sledovaných hodnot; přínos tréninku byl u obou souborů srovnatelný.
Keywords: tělesná výkonnost; financování organizované; Diabetes Mellitus, Type 2; Financing, Organized; diabetes mellitus; Physical Fitness; Diabetes Mellitus; lidé; spirometrie; kondiční trénink; Myocardial Ischemia; ischemická choroba srdeční; spiroergometrie; diabetes mellitus 2. typu; Spirometry; Humans