Léze v dutině ústní - Bienová, Martina; Ditrichová, Dagmar (Medicína pro praxi, 2010)
Dutina ústní je zrcadlem stavu celého organizmu a její vyšetření je součástí základního dermatovenerologického vyšetření. V dutině ústní se může manifestovat svými symptomy celá řada chorob a patologických stavů. V přehledu jsou uvedena onemocnění rtů, bukální sliznice, dásní a jazyka. Při vzniku zánětů ústní sliznice se uplatňuje široké spektrum etiologických agens fyzikální, chemické nebo biologické povahy. Je popsán klinický obraz jednotlivých diagnóz a jsou zmíněny léčebné možnosti. Dále jsou uvedeny kožní choroby postihující sliznici dutiny ústní nebo retní červeň včetně autoimunitních bulózních onemocnění, polékových reakcí nebo onemocnění s poruchou rohovění. Pozornost je věnována i typickým slizničním lézím u syfilis, která se v této lokalitě může manifestovat ve všech třech stadiích. Daná problematika představuje typický mezioborový problém a vždy je nutná úzká spolupráce dermatovenerologa, stomatologa, infektologa a eventuálně otorinolaryngologa.
Keywords: Stomatitis; Glossitis; Pathology, Oral; cheilitida; Syphilis, Cutaneous; Mouth Mucosa; Oral Manifestations; Lichen Planus, Oral; Cheilitis; Gingivitis; glositida; léčba; příznaky; lichen planus orální; nemoci rtu; ústní sliznice; stomatitida; syfilis kožní; Skin Diseases, Vesiculobullous; ústní symptomy; gingivitida; vezikulobulózní nemoci kůže; slizniční léze; lidé; Humans; Lip Diseases; Herpes Simplex; herpes simplex; patologie ústní dutiny