Specifika neinvazivního vyšetření u žen při podezření na ischemickou chorobu srdeční - Tomášek, Aleš; Janoušek, Stanislav; Němec, Petr (Interní medicína pro praxi, 2010)
Ischemická choroba srdeční (ICHS) je hlavní příčinou kardiovaskulární mortality ve vyspělých zemích. U žen nastupují její příznaky opožděně, v řadě případů jsou značně atypické nebo zcela chybí. Rovněž neinvazivní vyšetření pomocí zátěžových testů nebo zobrazovacích metod s sebou přináší některá specifická úskalí. Proto je diagnostika ICHS u žen obtížnější a zatížena vyšším rizikem podcenění diagnózy, což může být osudné zejména v případě akutních koronárních syndromů.
Keywords: Coronary Angiography; Tomography, X-Ray Computed; Myocardial Ischemia; Magnetic Resonance Imaging; Humans; Myocardial Perfusion Imaging; Tomography, Emission-Computed, Single-Photon; magnetická rezonanční tomografie; Estrogens; diagnostické techniky kardiovaskulární; příznaky a symptomy; Electrocardiography; Age Factors; estrogeny; elektrokardiografie; Signs and Symptoms; echokardiografie; Disease Attributes; zobrazování myokardiální perfuze; klinický obraz nemoci; ischemická choroba srdeční; ženské pohlaví; Female; věkové faktory; směrnice pro lékařskou praxi jako téma; neinvazivní vyšetřovací metody; Exercise Test; zátěžový test; lidé; Practice Guidelines as Topic; jednofotonová emisní výpočetní tomografie; počítačová rentgenová tomografie; Diagnostic Techniques, Cardiovascular; koronární angiografie; Echocardiography