Doping v športe a akupunktúra - Radzo, Edward (Praktický lékař, 2010)
Svetová antidopingová agentúra (WADA) bola založená v roku 1999 na podporu športu bez drog a zároveň na koordinovanie a sledovanie boja proti dopingu. Spoločnosť jasne deklaruje, že je záujem o tvorbu dlhodobého riešenia v prevencii dopingu aj prostredníctvom vzdelávacích programov, ktoré môžu podporovať antidopingové správanie a vytvoriť silnú antidopingovú kultúru. Na základe súčasných poznatkov z dopingových správ, športovci majú tendenciu uprednostniť užívanie nezakázaných, voľno predajných liekov ako aj liekov na lekársky predpis na zvýšenie ich športového výkonu pred zakázanými liekmi. Zaujímavým prípadom z hľadiska dopingu v športe je akupunktúra. Dôvod pre zaradenie akupunktúry medzi zakázané metódy z hľadiska dopingu by mohol byť potenciálny analgetický účinok akupunktúry, o ktorom je známe, že je spojený s aktiváciou endogénneho opioidného systému. Akupunktúra a iné alternatívne medicínske metódy, ktoré sa môžu využiť na zvýšenie športového výkonu, by mali byť jasne odlíšené od metód so zakázaným dopingovým potenciálom. Pre tento účel by mali byť upravené existujúce kritériá Svetovej antidopingovej agentúry pre tieto metódy.
Keywords: International Agencies; komplementární terapie; Physical Education and Training; Humans; akupunktura; mezinárodní agentury; lidé; směrnice pro lékařskou praxi jako téma; doping ve sportu; Doping in Sports; Cyclic Nucleotide Phosphodiesterases, Type 5; bronchiální astma; Practice Guidelines as Topic; cyklické nukleotidfosfodiesterasy, typ 5; Complementary Therapies; Asthma; tělesná výchova; Acupuncture