Význam inhibice RANK ligandu v léčbě kostních komplikací u pacientů s metastazujícím karcinomem prostaty - Pacík, Dalibor (Urologické listy, 2010)
Karcinom prostaty zaujímá jedno z čelních míst v incidenci nádorových onemocnění u mužů. Pro toto onemocnění, pokud ho nediagnostikujeme a nevyléčíme včas, je typické metastazování do skeletu, které pacienty predisponuje ke kostním komplikacím (SRE). Prohlubující se poznatky na poli patofyziologie vzniku a rozvoje metastáz odkrývají nové možnosti péče o pacienty s metastazujícím, hormonálně refrakterním karcinomem prostaty. Inhibitor RANK ligandu denosumab významně prodlužuje dobu do první SRE, snižuje riziko mnohočetných SRE o 18 % ve srovnání s kyselinou zoledronovou, a představuje tak účinnější alternativu v léčbě kostních metastáz u pacientů s karcinomem prostaty.
Keywords: mužské pohlaví; ligand RANK; monoklonální protilátky; nádory kostí; Prostatic Neoplasms; lidé; Neoplasm Metastasis; Male; Denosumab; SRE; denosumab; nádory prostaty; Antibodies, Monoclonal; RANK Ligand; metastázy nádorů; Humans; Bone Neoplasms