Comparative analysis of the results of laparoscopic and traditional cholecystectomy in the patients with acute cholecystitis - Shamirzaev, Bakhtier Nadjiyullaevich (Česká a slovenská gastroenterologie a hepatologie, 2010)
Cíl: Účelem studie je srovnávací analýza chirurgické léčby pacientů s akutní cholecystitidou, kteří se podrobili laparoskopické nebo tradiční cholecystektomii. Metody a výsledky: Byly analyzovány výsledky léčby 204 pacientů přijatých do vojenské nemocnice ministerstva obrany republiky Uzbekistán. 109 pacientům byla provedena laparoskopická cholecystektomie (LCE - skupina I) a 95 pacientům byla provedena tradiční cholecystektomie (TCE-skupina II). Věk pacientů se pohyboval mezi 16 a 79 roky, žen bylo 161 (78,9 %) a mužů 43 (21,1 %). Katarální cholecystitida byla diagnostikována u 73 (35,3 %), flegmonozní u 84 (41,2 %) a gangrenozní u 48 (23,5 %) pacientů. U všech těchto pacientů jsme chtěli provést laparoskopickou operaci. Pokud v době přijetí nebyly sonografické známky destrukce stěny žlučníku a konzervativní léčba byla účinná během 12-24 hodin, pak byla operace provedena odložené. Pokud se objevily destruktivní změny ve stěně žlučníku, byla provedena okamžitá operace. Ozáření low power laserem na oblast žlučníku před operací mělo příznivý vliv na zmenšení zánětlivých změn ve stěně žlučníku i okolí, infiltrativní a jizevnaté změny se staly snadněji preparovatelnými a okolní struktury byly snadněji identifikovány. Úmrtnost byla 2 pacienti (1,4 %) z 98 ve skupině tradiční cholecystektomie a žádná úmrtnost ve skupině laparoskopické. Závěr: 1. Časná laparoskopická operace u destruktivní formy akutní cholecystitidy dovoluje snížit výskyt intraoperačních komplikací a zkrátit dobu výkonu. 2. U nemocných se značnými jizevnatými změnami v oblasti zadní stěny žlučníku a při obtížné preparaci oblasti jaterního parenchymu byla použita plazmalaserová nebo elektrická koagulace. 3. Použití nízkovoltážního laserového ozáření v předoperační přípravě pacientů s akutní cholecystitidou podstatně usnadnilo techniku LCE a snížilo výskyt intra- i postoperačních komplikací.
Keywords: cholecystektomie laparoskopická; Comparative Study; Age Distribution; pooperační komplikace; Cholelithiasis; lidé; srovnávací studie; Cholecystectomy, Laparoscopic; Cholecystectomy; cholecystektomie; cholelitiáza; věkové rozložení; Cholecystitis, Acute; Postoperative Complications; Humans; akutní cholecystitida