Sebevraždy seniorů : některé vnější vlivy a způsoby provedení sebevražd u seniorů - Máchová, Vendula; Průchová, Dominika; Velemínský, Miloš (Prevence úrazů, otrav a násilí, 2010)
Sebevražedné jednání starších lidí není ve společnosti diskutováno tolik jako např. sebevraždy mladistvých. Dobrovolná smrt mladého člověka vždy vyvolá zděšení, strach, mnoho otázek a velký zájem médií. Zatímco sebevražda starého, osamělého a často chudého člověka téměř nikoho nezajímá. Cílem sdělení je zmapovat sebevraždy seniorů z hlediska pohlaví, vzdělání, velikosti obce, měsíce úmrtí a způsobu provedení sebevraždy. Cílovou populací tohoto výzkumu jsou senioři, kteří spáchali sebevraždu ve sledovaném období dvou let v Jihočeském, Ústeckém, Libereckém kraji a v kraji Hl. město Praha. Jedná se o 187 seniorů ve věkové skupině 65+. Pro získání informací o sebevraždách seniorů z hlediska vzdělání, pohlaví, způsobu provedení, velikosti obce a měsíce úmrtí v Jihočeském, Ústeckém, Libereckém kraji a v kraji Hl. město Praha v letech 2005 a 2006 byla použita data Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR (ÚZIS). Volba oběšení nebo skoku se podle pohlaví liší, muži volí způsob smrti oběšením, ženy skoky. Je nutné velmi důsledně sledovat sebevražednost seniorů. Jedná se o multidisciplinární přístup sociálních služeb ošetřovatelství a medicíny rodiny. Byly zjištěny rozdíly mezi pohlavím a vzdělaností seniorů při volbě způsobu sebevraždy.
Keywords: Suicide; statistika jako téma; sebevražda; suicidiální chování; lidé; prevence sebevražd; senioři nad 80 let; Statistics as Topic; Aged; Humans; senioři; Male; mužské pohlaví; Suicide Prevention; Aged, 80 and over; ženské pohlaví; Female