Specifické potřeby rodin dětí s ADHD - Ptáček, Radek; Pemová, Terezie; Čeledová, Libuše; Čevela, Rostislav (Prevence úrazů, otrav a násilí, 2010)
ADHD představuje poměrně široce rozšířenou diagnózu v dětském věku. Dostupné studie uvádějí výskyt u 5 až 10 % populace. Porucha vzhledem ke svému charakteru zasahuje všechny aspekty života dítěte a zásadním způsobem ovlivňuje život rodiny i širšího sociálního okolí. Děti s ADHD vykazují celou řadu specifických potřeb nejen v oblasti výchovné a vzdělávací, ale také v oblasti zdravotní péče. To klade na rodiče, ale například i pedagogy těchto dětí významně zvýšené nároky. Nedostatečná péče o děti s AHDH může poměrně výrazným způsobem negativně ovlivnit jejich celoživotní kariéru. Systém sociálního zabezpečení umožňuje využívat sociálních dávek a sociálních služeb poskytovaných v souvislosti s péčí o dítě se zdravotním postižením (dlouhodobě nepříznivým zdravotním stavem), a to zejména v případech, kdy jde o těžší formy ADHD.
Keywords: Child Behavior Disorders; poruchy chování u dětí; hyperkinetická porucha; Child Welfare; Child; Attention Deficit Disorder with Hyperactivity; lidé; Hyperkinesis; Social Security; sociální péče o dítě; sociální zabezpečení; hyperaktivita; dítě; Parent-Child Relations; hyperkineze; vztahy mezi rodiči a dětmi; Humans