Výše příspěvku na péči u rehabilitantů s roztroušenou sklerózou (hodnoceno dle Mezinárodní klasifikace funkčních schopností, disability a zdraví) - Matlasová, Hana (Kontakt (České Budějovice), 2010)
Roztroušená skleróza je chronické autoimunitní onemocnění, kdy lidský imunitní systém napadá centrální a periferní nervovou soustavu (tj. mozek a míchu), čímž způsobuje demyelinizaci (tj. rozpad myelinových pochev). Choroba postihuje zejména mladé dospělé v produktivním věku mezi 20.–40. rokem. Výskyt je častější u žen, a to v poměru 2:1. Roztroušená skleróza způsobuje disabilitu a má závažné tělesné, psychické, sociální, pracovní a ekonomické důsledky. Pojem disability je aktuálním problémem dnešní medicíny. Disabilita je uváděna jako snížení funkčních schopností jedince na úrovni orgánu či celého organismu. Cílem šetření bylo monitorování stupně určeného příspěvku na péči u rehabilitantů s roztroušenou sklerózou. Dále následné srovnání výše přiděleného příspěvku na péči a disabiliy rehabilitanta (hodnocena dle Mezinárodní klasifikace funkčních schopností, disability a zdraví, dále jen MKF). Metodikou výzkumného šetření byl kvantitativní výzkum, pro techniku sběru dat byl zvolen dotazník, který byl vytvořen ze statisticky významných otázek z CORE SETu. V roce 2009 bylo zjišťováno, zda míra disability (hodnota kvalifikátoru 3 a 4) u rehabilitantů s roztroušenou sklerózou (hodnoceno dle MKF) odpovídá příslušnému stupni výše příspěvku na péči. Pro statistické zpracování byla použita metoda diskriminační analýzy. Ve sledovaném souboru bylo 213 rehabilitantů. Výsledkem bylo zjištění, že správně určená výše příspěvků na péči byla u 59,2 % rehabilitantů (tj. v počtu u 128 rehabilitantů). Vyšší stupeň příspěvku na péči oproti skutečnému stavu určila diskriminační analýza u 14 dotazovaných, tj. 6,5 %. Nižší stupeň příspěvku na péči oproti skutečnému stavu diskriminační analýza určila u 73 dotazovaných, tj. 34,3 %.
Keywords: posuzování pracovní neschopnosti; Rehabilitation; Multiple Sclerosis; Disability Evaluation; sociální péče; lidé; Surveys and Questionnaires; Social Welfare; roztroušená skleróza; rehabilitace; Humans; průzkumy a dotazníky