Vliv kombinace glukosamin sulfátu a chondroitin sulfátu na projevy osteoartrózy - Heinrich, Jan; Barna, Miloš; Hladíková, Marie; Palíková, Irena (Causa subita, 2010)
Cílem studie bylo ověřit účinnost kombinace glukosamin sulfátu a chondroitin sulfátu (Proenzi Premium, Walmark) samostatně nebo v kombinaci s rehabilitací. Do studie bylo zařazeno 60 pacientů ve věku 36-70 let s potvrzenou gonartrozou II. az II. rtg stadia. Pacienti byli roztříděni do tří skupin. První skupina byla kontrolní, bez medikace, bez rehabilitace, druhá a třetí skupina užívala glukosamin sulfát 1500 mg a chondrotin sulfát 1200mg denně perorálně po dobu tří měsíců bez rehabilitace, resp. s rehabilitací. Na sledování účinku se použil klinický test WOMAC, visuální analogová škála CVAS) bolesti kolenního kloubu, přítomnost otoku, palpační bolestivost mediálního kondylu femoru a rozsah pohybu - flexe. Hodnocení probíhalo ve třech měřeních (vstupní, po 3 měsících, po 6 měsících). Při užívání kombinace glukosaminu a chondrotiťmu se významně redukovaly některé symptomy osteoartrózy. Došlo k významnému snížení pocitu bolesti (jak dle indexu WOMAC, tak VAS) a indexu pohyblivosti WOMAC. Ve skupině s medikací bez rehabilitace došlo navíc ke snížení indexu ztuhlosti. Současná rehabilitace neměla vliv na ztuhlost, měla ale naopak příznivější vliv na rozsah flexe.
Keywords: kombinovaná farmakoterapie; Rehabilitation; Proenzi Premium; Humans; Drug Therapy, Combination; lidé středního věku; Middle Aged; chondroitinsulfáty; Financing, Organized; financování organizované; Osteoarthritis, Knee; mužské pohlaví; Severity of Illness Index; stupeň závažnosti nemoci; rehabilitace; výsledek terapie; Treatment Outcome; Pain Measurement; ženské pohlaví; bolest; Glucosamine; artróza kolenních kloubů; lidé; glukosamin; měření bolesti; Aged; Chondroitin Sulfates; senioři; Male; Pain; Female