Vyobrazení osob s duševním onemocněním v českých, chorvatských a slovenských tištěných médiích - Nawková, Lucie; Adámková, Tereza; Nawka, Alexander; Bednárová, Bibiana; Žuchová, Svetlana; Rukavina, Tea Vukusic; Miovský, Michal; Raboch, Jiří (Česká a slovenská psychiatrie, 2010)
Úvod: Pro veřejnost představují tištěná média nejdůležitější zdroj informací o duševních onemocněních. Je známo, že média značně přispívají ke stigmatizaci lidí s duševními poruchami. Tato mezinárodní komparativní studie popisuje obsahy mediálních sdělení o duševních onemocněních ve vztahu ke stigmatizaci ve třech středoevropských státech. Metodika: Výzkumný soubor tvořily články týkající se tématu duševního zdraví publikované během pěti týdnů v roce 2007 v šesti nejčtenějších denících a týdenících v každém státě. Celkem bylo nalezeno 450 článků pojednávajících o duševních poruchách (203 článků v České republice, 172 na Slovensku a 75 v Chorvatsku). Mediální sdělení byla zpracována metodou obsahové analýzy za účelem dosažení kvantitativních i kvalitativních cílů. Výsledky: Statisticky významné rozdíly byly nalezeny mezi třemi státy v distribuci článků podle umístění článku v periodiku, podle typu zmíněné diagnózy a podle agresivního aktu uváděného v souvislosti s psychiatrickým pacientem. Negativní postoje vůči osobám s duševním onemocněním byly nalezeny v 37% článků publikovaných v České republice, v 38% článků na Slovensku a ve 40 % článků v Chorvatsku. Analyzované články ukázaly, že lidé s duševním onemocněním jsou častěji zobrazováni v roli pachatele trestné činnosti (29%) než v roli její oběti (9 %). Závěr: Výsledky naznačují, že stupeň stigmatizace lidí s duševními poruchami je relativně vysoký. Dochází k posilování negativních stereotypů, jelikož lidé s duševními poruchami jsou zobrazováni jako násilní jedinci. Na základě těchto zjištění mohou být praktická doporučení pro novináře vypracována zvlášť pro každou zemi.
Keywords: financování organizované; stigma; tištěná média; Slovakia; lidé; Financing, Organized; Rejection, Psychology; Croatia; duševně nemocní; Czech Republic; psychologický odstup; Chorvatsko; obsahová analýza; Psychological Distance; odmítání (psychologie); Persons with Psychiatric Disorders; Česká republika; sociální žádoucnost; duševní zdraví; Slovenská republika; Mental Health; Social Desirability; Humans