Multiorgánové selhání v sepsi - Maláska, Jan; Kratochvíl, Milan (Postgraduální medicína, 2010)
Sepse je spojena s velkou morbiditou a mortalitou v intenzívní péči. Je také nejčastější příčinou syndromu multiorgánového selhání. I když máme k dispozici možnosti terapeutické podpory většiny orgánů, nejsme u cca třetiny pacientů úspěšní. V přehledu popisujeme hlavní patofyziologické mechanismy od úrovně centrálního nervového systému až k úrovni molekulárněgenetické. I když máme díky extenzívnímu výzkumu k dispozici množství poznatků, je zatím nemožné rozhodnout, zda postižení orgánů je jen nežádoucím efektem systémového procesu, nebo spíše celkovou adaptační reakcí organismu s cílem snížení bazálního metabolismu ve smyslu hibernace. Podkladem je mitochondriální dysfunkce, která je nyní považována již za nepopíratelný fakt v rozvoji orgánové dysfunkce spojené se sepsí, avšak hypotéza tzv. mitochondriálního shut-down zatím zůstává nepotvrzená. Po přehledu nejdůležitějších mechanismů a jejich kritickém zhodnocení se v poslední části věnujeme možnostem terapeutického ovlivnění se zaměřením na manipulace v oblasti dodávky kyslíku a ventilační podporu.
Keywords: multiorgánové selhání; Oxidative Stress; Financing, Organized; jednotky intenzivní péče; Humans; lidé; Mitochondria; oxidační stres; Nitric Oxide; koagulopatie; sepse; intenzívní péče; financování organizované; centrální nervový systém; patofyziologie; Central Nervous System; mechanické ventilátory; Endocrine System; mitochondrie; Shock, Septic; Cell Hypoxia; Ventilators, Mechanical; orgánová podpora; Intensive Care Units; septický šok; endotel; Blood Coagulation Disorders; Endothelium; urgentní lékařství; Emergency Medicine; oxidativní stres; endokrinní systém; oxid dusnatý; hypoxie buňky; Multiple Organ Failure; Sepsis