Perfuzní CT jater - Mírka, Hynek; Ferda, Jiří; Baxa, Jan; Třeška, Vladislav; Liška, Václav; Schmidt, Bernard; Flohr, Thomas (Česká radiologie, 2010)
Perfuzní CT (PCT) je metoda využívaná k hodnocení mikrovaskularizace orgánů. V oblasti jater umožňuje posoudit nejen celkovou perfuzi, ale i odlišit její arteriální a portální složku. Díky tomu je možné hodnotit míru neoangiogeneze v nádorových ložiscích a její změny v rámci terapie. PCT také přispívá k hodnocení změn vaskularizace u chronických hepatopatií. Zásadní kvalitativní posun nastal se zavedením přístrojů s velkým počtem řad detektorů, které umožňují zobrazit perfuzi v rozsahu celého orgánu. Perfuzní CT tak lze využít nejen pro podrobnější hodnocení již známých nádorových ložisek, ale i k jejich vyhledávání.
Keywords: Biological Therapy; biologická terapie; lidé; Catheter Ablation; Financing, Organized; financování organizované; diferenciální diagnóza; metastázy nádorů; jaterní oběh; perfuze; katetrizační ablace; cirhóza; počítačová rentgenová tomografie; hepatocelulární karcinom; Contrast Media; Liver Neoplasms; Humans; Liver Cirrhosis; perfuzní zobrazování; jaterní nádory; Neoplasm Metastasis; Perfusion Imaging; Perfusion; Tomography, X-Ray Computed; Diagnosis, Differential; Carcinoma, Hepatocellular; Postoperative Care; kontrastní látky; nádory jater; jaterní cirhóza; Liver Circulation; pooperační péče