Dynamika neurofilamenta pNF-H jako prediktor mortality u dětí s poraněním mozku - Žurek, Jiří; Fašaneková, Lenka; Mihalčin, Matúš; Forbelská, Marie; Fedora, Michal (Anesteziologie a intenzivní medicína, 2010)
Cíl studie: Cílem práce bylo zjistit význam dynamiky sérové hladiny vysokomolekulární formy neurofilamentové podjednotky (pNF-H) u dětí s poraněním mozku jako prediktoru mortality. Typ studie: Prospektivní observační studie. Typ pracoviště: Anesteziologicko-resuscitační klinika fakultní nemocnice. Materiál a metoda: Do studie bylo zařazeno 50 dětí ve věku 0–19 let (22 chlapců a 28 dívek), hospitalizovaných s poraněním mozku v období od června 2007 do září 2009. Vzorky séra k diagnostice pNF-H byly odebírány při přijetí, poté následně každý den po dobu 6 dnů. Následně byly analyzovány metodou ELISA. Ke statistickému hodnocení byl použit Wilcoxonův test (hladina významnosti p < 0,05). K určení dynamiky hodnot proteinů byla použita analýza rozptylu (ANOVA) a ke stanovení diskriminačních hodnot pNF-H byla provedena ROC analýza. Výsledky: Ve sledované skupině zemřelo 8 dětí. U těchto pacientů ve srovnání s přeživšími byl pozorován výrazný nárůst sérových hladin hodnot pNF-H v prvních 3 dnech, následován stagnací: 1. den: 310 pg/ml vs 97.7 (p = 0,17); 2. den 1307 pg/ml vs 153 (p = 0,004); 3. den: 2640 pg/ml vs 227 (p = 0,006); 4. den: 2100 pg/ml vs 199 (p = 0,001); 5. den: 847 pg/ml vs 467 (p = 0.03); 6. den: 1762 pg/ml vs 573 (p = 0,03). Z výsledků ROC analýzy vyplývá, že k predikci mortality jsou vhodné hladiny pNF-H naměřené 2.–6. den hospitalizace. Závěr: U dětí po kraniocerebrálním poranění byly nalezeny zvýšené hladiny pNF-H v séru v signifikantním vztahu k mortalitě.
Keywords: dítě; neurofilamentové proteiny; biologické markery; biomarker; lidé; poranění mozku; Biomarkers; Reference Values; referenční hodnoty; Neurofilament Proteins; Child; Humans; Brain Injuries; dynamika; prediktivní hodnota testů; Predictive Value of Tests; kraniotrauma