Máme v současné době dostatek důkazů o kardioprotektivním efektu konzumace mírného množství vína na kardiovaskulární onemocnění? - Táborský, Miloš; Ošťádal, Petr; Petřek, Martin; Heinc, Petr; Václavík, Jan; Lazárová, Marie (Kardiologická revue, 2010)
Konzumace mírného množství alkoholu vede ke snížení morbidity a mortality z kardiovaskulárních příčin a snižuje i celkovou mortalitu. I když se zdá, že příznivý vliv na zdraví má pravidelná konzumace jakéhokoli druhu alkoholických nápojů, existují důkazy o tom, že konzumace vína, především červeného vína, se pojí s dalším pozitivním účinkem. Příznivý vliv vína se připisuje etanolu a fenolovým sloučeninám, které jsou v něm obsaženy. Tato práce se zabývá epidemiologií ischemické choroby srdeční (ICHS) a konzumací vína a dále mechanizmy biologického působení sloučenin obsažených ve víně na ICHS.
Keywords: flavonoidy; Antioxidants; pivo; Myocardial Ischemia; Flavonoids; Wine; stilbeny; antioxidanty; lidé; Stilbenes; ischemická choroba srdeční; Humans; Beer; Cardiovascular Diseases; Meta-Analysis as Topic; medicína založená na důkazech; antioxidancia; Alcoholic Beverages; kardiovaskulární nemoci; etylalkohol; víno; Evidence-Based Medicine; metaanalýza jako téma; alkoholické nápoje