Hodnotenie BMI u dospievajúcich vo vzťahu k rizikovým faktorom vzniku mentálnej anorexie - Zanovitová, Mária; Žiaková, Katarína (Teória, výskum a vzdelávanie v ošetrovateľstve a v pôrodnej asistencii, 2009)
Autori sa v príspevku zaoberajú problematikou hodnotenia BMI u dospievajúcich z hľadiska rizikových faktorov vzniku mentálnej anorexie. Analyzujú špecifickosť merania a hodnotenia BMI u detí a dospievajúcich. Na jeho hodnotenie u adolescentov sa odporúča používať Národné štandardy BMI, ktoré zohľadňujú pri hodnotení BMI vek a pohlavie dieťaťa. Správne posudzovanie telesnej hmotnosti a BMI má byť súčasťou pravidelných preventívnych prehliadok v primárnej ošetrovateľskej starostlivosti. Práve pokles telesnej hmotnosti a nízke BMI sú jedným z najdôležitejších príznakov mentálnej anorexie a zároveň aj prvým príznakom, ktorý väčšinou upúta pozornosť okolia jednotlivca. Výskum potvrdil, že hodnotenie BMI a telesnej hmotnosti je dôležitým prvkom pri detekcii rizikových faktorov vzniku mentálnej anorexie, ako aj pri diagnostikovaní samotného ochorenia.
Keywords: Research; Primary Nursing; dospělí; Body Weights and Measures; Nutrition Assessment; Female; Adult; ženské pohlaví; Adolescent; výzkum; lidé; tělesné váhy a míry; primární ošetřovatelství; mentální anorexie; Risk Factors; Weight Loss; Male; index tělesné hmotnosti; hmotnostní úbytek; rizikové faktory; Anorexia Nervosa; hodnocení stavu výživy; mužské pohlaví; Body Mass Index; mladiství; Humans