Zkušenosti s klinickou výukou mentorů - Ajglová, Jana (Teória, výskum a vzdelávanie v ošetrovateľstve a v pôrodnej asistencii, 2009)
Fakulta zdravotnických studií Západočeské univerzity v Plzni ve spoluprácí s Fakultní nemocnicí Plzeň realizuje kurz pro školitele/mentora klinické praxe „Sestra školitelka klinické praxe“. Pro kurz jsou zpracovány učební texty a formulář pro vedení a hodnocení studentů v průběhu klinické praxe tzv. „Záznam o ošetřovatelské praxi“. Základem nové dokumentace vedení praxe je úvodní hodnocení dovednosti studentky, stanovení konkrétního cíle na klinickém pracovišti a závěrečné hodnocení. Sestra školitelka hodnotí studentku na základě její schopnosti zvládat jednotlivé dovednosti samostatně dle standardu, nehodnotí známkou. Pro stanovení hodnotících kritérií byla použita taxonomie psychomotorických cílů. Po ukončení kurzu absolventi ověřovali své znalosti a novou pedagogickou dokumentaci při vedení odborné praxe 2. a 3. ročníků oboru Všeobecná sestra a Porodní asistentka. Úroveň vedení odborné praxe sestrami školitelkami/mentorkami následně hodnotili studenti formou dotazníku. Položky v dotazníku byly zaměřené na stanovené výukové cíle sestrou školitelkou, motivaci studentů a jejich souhlas s hodnocením.
Keywords: ošetřovatelství praktické; kontinuální vzdělávání zdravotních sester; Research; výzkum; Nursing, Practical; Humans; Education, Nursing, Continuing; odborná praxe; průzkumy a dotazníky; lidé; Professional Practice; Nursing Faculty Practice; Education, Nursing, Graduate; ošetřovatelská fakultní praxe; Nursing, Supervisory; ošetřovatelská supervize; studium ošetřovatelství vysokoškolské; Surveys and Questionnaires