Dojčenie ako faktor v prevencii juvenilného diabetu - Nádaská, Iveta (Teória, výskum a vzdelávanie v ošetrovateľstve a v pôrodnej asistencii, 2009)
Obdobie laktácie je v živote matky i dieťaťa ojedinelou, neopakovateľnou fyziologickou, psychickou, sociálnou a stimulujúcou situáciou. Cieľom celosvetových i lokálnych aktivít je dosiahnuť, aby čo najviac matiek plne dojčilo svoje dieťa 4 – 6 mesiacov. Materské mlieko má unikátne vlastnosti, účinne chráni deti pred infekciami, alergiami ako aj rozvojom civilizačných ochorení v neskoršom veku. Výživa v rannom detstve významne ovplyvňuje celkové nastavenie vyvíjajúceho sa imunitného systému a teda aj mieru rizika rozvoja autoimunitného ochorenia u dieťaťa, akým môže byť juvenilný diabetes mellitus.
Keywords: Infant Nutritional Physiological Phenomena; Infant; Breast Feeding; náhražky mléka; lidé; kojení; fyziologie výživy kojenců; laktace; náhražky mateřského mléka; Diabetes Mellitus, Type 1; matky; Humans; Mothers; Lactation; Infant Formula; Milk Substitutes; kojenec; diabetes mellitus 1. typu