Antineoplastic effects of Simvastatin in experimental breast cancer - Kubatka, P; Žihlavniková, Katarína; Kajo, Karol; Péč, Martin; Stollárová, Nadežda; Bojková, Bianka; Kassayová, Monika; Orendáš, Peter (Klinická onkologie, 2011)
Východiská: Statíny (inhibítory 3-hydroxy-3-metylglutaryl koenzým A reduktázy) predstavujú látky s dobre dokumentovanými terapeutickými a preventívnymi účinkami u kardiovaskulárnych ochorení. V predklinických štúdiách statíny preukázali tumor-supresívne účinky u viacerých typov neoplázií vrátane rakoviny prsníka. Materiál a metódy: V tejto štúdii sme hodnotili antineoplastický účinok simvastatínu v chemoprevencii N-metyl-N-nitrozoureou – indukovanej mamárnej karcinogenézy u samíc potkanov. Farmakum bolo aplikované v potrave vo dvoch koncentráciách – 18 mg/kg (SIMVA 18) a 180 mg/kg (SIMVA 180). Výsledky: Po dlhodobej aplikácii simvastatínu sme na konci pokusu vyhodnotili základné parametre experimentálnej karcinogenézy. Simvastatín v skupine SIMVA 180 signifikantne znížil frekvenciu nádorov o 80,5 % a incidenciu nádorov o 58,5 % v porovnaní s kontrolou. Simvastatín v tej istej skupine zvierat nesignifikantne znížil priemerný objem nádorov o 23,5 % a nesignifikantne predĺžil latenciu o 14,5 dňa v porovnaní s kontrolnými zvieratami. U simvastatínu podávaného v nižšej dávke sme nepozorovali antineoplastické účinky. Simvastatín v oboch liečených skupinách signifikantne znížil sérové hladiny triacylglycerolov a VLDL-cholesterolu v porovnaní s kontrolnými zvieratami. V porovnaní s kontrolami sme v skupinách SIMVA 18 a SIMVA 180 pozorovali signifikantný nárast príjmu potravy u zvierat. Signifikantné zmeny prírastku telesnej hmotnosti medzi skupinami so simvastatínom a kontrolnou skupinou neboli zistené. Záver: Táto štúdia je prvou zmienkou o simvastatíne použitom v experimentálnej mamárnej karcinogenéze in vivo.
Keywords: ženské pohlaví; Female; Rats, Sprague-Dawley; Antineoplastic Agents; protinádorové látky; Mammary Neoplasms, Experimental; Simvastatin; financování organizované; simvastatin; krysa rodu Rattus; potkani Sprague-Dawley; experimentální nádory mléčných žláz; Hydroxymethylglutaryl-CoA Reductase Inhibitors; statiny; Rats; Financing, Organized