Prečo vzniká fibrilácia predsiení po kardiochirurgických operáciách? - Jakubová, Marta; Družbacká, Ľudmila; Stančák, Branislav; Mitro, Peter; Sabol, František; Hermely, Albert; Olexa, Peter; Török, Pavol (Vnitřní lékařství, 2011)
Fibrilácia predsiení (FP) je najčastejšie sa vyskytujúcou poruchou rytmu po kardiochirurgických operáciách. Jej incidencia sa pohybuje v rozmedzí 10- 65 %. Často sa prejavuje dyskomfortom pacienta, predlžuje hospitalizáciu, zvyšuje náklady spojené s operáciou a môže mať trvalý alebo rekurentný priebeh. Príčina vzniku pooperačnej FP je multifaktoriálna. Prevenciou sú farmakologické i nefarmakologické intervencie. Medzi konvenčné liečebné stratégie patrí kontrola komorovej frekvencie, obnovenie sínusového rytmu a prevencia tromboembolických príhod. Vypracovanie účinných liečebných postupov smerujúcich k poklesu vysokej incidencie pooperačnej FP môže mať v budúcnosti veľký význam.
Keywords: fibrilace síní; Cardiac Surgical Procedures; lidé; Atrial Fibrillation; kardiochirurgické výkony; Humans