Trojrozměrná echokardiografie v současné praxi - Lupínek, Petr; Marek, Tomáš (Cor et Vasa (Brno), 2011)
Článek stručně rekapituluje historii a vývoj trojrozměrné echokardiografie, vysvětluje její principiální výhody a přínos, způsoby snímání obrazu a technická omezení. Současně pojednává o stávajících klinických aplikacích trojrozměrné echokardiografie. V některých indikacích, jako jsou volumetrie levé komory, planimetrie mitrálního ústí u mitrálních stenóz, popis mechanismů mitrální insuficience a morfologie mitrální chlopně, zobrazení paraprotézových dehiscencí a defektů síňového septa, je trojrozměrná echokardiografie jednoznačným přínosem, jednoznačně předčí dvojrozměrnou echokardiografii nebo k ní přidává významnou informaci navíc. Další klinické aplikace jsou zatím ve stadiu výzkumu a vývoje. Je podán přehled faktorů, které zatím limitují širší klinické využití trojrozměrné echokardiografie. Jsou to technické problémy, které jsou s pokrokem technologie a zdokonalováním softwaru postupně překonávány, a v následujících letech lze proto očekávat postupné rozšiřování klinického použití trojrozměrné echokardiografie.
Keywords: mitrální stenóza; dysfunkce levé srdeční komory; Heart Valve Prosthesis Implantation; mitrální insuficience; Ventricular Dysfunction, Left; chirurgická náhrada chlopně; komprese dat; volumetrie levé komory; echokardiografie trojrozměrná; software; Mitral Valve Stenosis; lidé; defekty septa síní; paraprotézová dehiscence; Information Storage and Retrieval; Echocardiography, Three-Dimensional; Data Compression; Heart Septal Defects, Atrial; počítačové zpracování obrazu; ukládání a vyhledávání informací; Software; mitrální regurgitace; Mitral Valve Insufficiency; Image Processing, Computer-Assisted; Humans