Léčba plicní arteriální hypertenze - Šurda, Martin; Al-Hiti, Hikmet; Kettner, Jiří; Kautzner, Josef (Cor et Vasa (Brno), 2011)
Plicní arteriální hypertenze je vzácné a závažné onemocnění, při kterém dochází k poruše regulace vasodilatačních a antiproliferačních mechanismů v plicním cévním řečišti. Následkem je vzestup plicní cévní rezistence s rozvojem dysfunkce pravé srdeční komory. Onemocnění bez léčby rychle progreduje a má vysokou mortalitu. Tento článek přináší přehled současných možností farmakoterapie, včetně stručného popisu zkušeností s léčbou v Centru pro diagnostiku a léčbu plicní hypertenze IKEM.
Keywords: Phosphodiesterase Inhibitors; Statistics as Topic; klinický obraz nemoci; Disease Attributes; Hospitals, Special; statistika jako téma; Hypertension, Pulmonary; nemocnice speciální; Drug Therapy; Receptor, Endothelin A; inhibitory fosfodiesteras; Outcome and Process Assessment, Health Care; lidé; blokátory kalciových kanálů; receptor endotelinu A; prostaglandiny; endotelin; farmakoterapie; funkce pravé komory srdeční; inhibitory PED-5; Lung Transplantation; prognóza; Prostaglandins; Ventricular Function, Right; směrnice pro lékařskou praxi jako téma; Practice Guidelines as Topic; Calcium Channel Blockers; kombinovaná farmakoterapie; transplantace plic; Prognosis; plicní hypertenze; prostanoidy; Endothelin A Receptor Antagonists; antagonisté endotelinového receptoru A; výsledky a postupy - zhodnocení (zdravotní péče); Drug Therapy, Combination; Humans