Vývoj balistokardiografie od roku 1877 do současnosti - Barčiaková, Lucia; Pirk, Jan; Šeba, Petr; Kříž, Jan (Cor et Vasa (Brno), 2011)
Kardiologie za posledních 20 let zaznamenala významný pokrok v oblasti diagnostiky a terapie manifestní ischemické choroby srdeční, mortalita na toto onemocnění však nadále zůstává neuspokojivá. I tento fakt přispěl k tomu, že se vědecký výzkum začíná soustřeďovat zejména na diagnostiku preklinické fáze ischemické choroby srdeční. Mezi významné prediktory kardiovaskulárního rizika patří rychlost šíření pulsní vlny aortou, vyšetřovaná zejména pomocí aplanační tonometrie. Náš výzkum ukázal, že rychlost šíření pulsní vlny aortou lze měřit i pomocí počítačově zpracované balistokardiografie. Tento přehledový článek pojednává o historii balistokardiografie a možnostech jejího využití v současnosti.
Keywords: financování organizované; Signal Processing, Computer-Assisted; History, 20th Century; Myocardial Ischemia; počítačové zpracování signálu; History of Medicine; aorta; pulz; lidé; ischemická choroba srdeční; Ballistocardiography; dějiny 20. století; Electrocardiography; elektrokardiografie; Financing, Organized; aplanační tonometrie; History, 19th Century; Blood Pressure Determination; History, 21st Century; rychlost šíření pulsní aortou; balistokardiografie; měření krevního tlaku; Aorta; dějiny 19. století; Pulse; dějiny 21. století; dějiny lékařství; Humans