Periadventiciální systém s řízeným uvolňováním sirolimu pro prevenci neointimální hyperplazie u autologních žilních štěpů - Skalský, Ivo; Szárszoi, Ondrej; Filová, Elena; Pařízek, Martin; Lytvinets, Andriy; Malušková, Jana; Lodererová, Alena; Olšovská, Jana; Kameník, Zdeněk; Brynda, Eduard; Plichta, Zdeněk; Riedel, Tomáš; et al. (Cor et Vasa (Brno), 2011)
Cíl: Autologní žilní štěpy jako aortokoronární bypass často podléhají intimální hyperplazii a v důsledku toho vznikají zúžení a uzávěry. Cílem práce bylo zamezení intimální hyperplazie pomocí nově vyvinutého perivaskulárního systému, který dlouhodobě uvolňuje sirolimus. Metodika: Systém s řízeným uvolňováním tvoří polyesterová síťka potažená kopolymerem kyseliny L-mléčné a ?-kaprolaktonu uvolňující sirolimus, která je určena na ovinutí kolem autologního žilního štěpu současně při jeho implantování. Hodnotili jsme uvolňování sirolimu a jeho účinky na hladké svalové a endoteliální buňky in vitro. Síťky s řízeným uvolňováním sirolimu byly implantovány do a. carotis com. králíkům a následně byla hodnocena neointimální hyperplazie žilních graftů po třech a šesti týdnech. Výsledky: Polyesterová síťka potažená kopolymerem uvolňovala in vitro sirolimus šest týdnů. Sirolimus uvolňovaný ze síťky inhiboval růst hladkých svalových buněk i endotelových buněk v sedmidenních experimentech in vitro. Počet hladkých svalových buněk klesl o 29 % a počet endotelových buněk o 75 % po sedmi dnech uvolňování sirolimu ze síťky při zachování vysoké viability buněk. Po implantaci sítěk uvolňujících sirolimus do králíků došlo ke snížení tloušťky intimy o 47 % po třech týdnech a o 56 % po šesti týdnech od implantace ve srovnání s žilou. Implantovaná čistá síťka bez sirolimu snížila tloušťku intimy o 35 % po třech týdnech a o 46 % po šesti týdnech. Závěry: Systém řízeného uvolňování sirolimu určený k periadventiciální aplikaci u autologních žilních štěpů inhiboval růst hladkých svalových buněk in vitro a zabránil rozvoji neointimální hyperplazie in vivo u králíků. Perivaskulárně aplikovaná síťka uvolňující sirolimus je proto slibným prostředkem pro prevenci vzniku stenóz a uzávěrů autologních cévních štěpů.
Keywords: Transplants; Jugular Veins; experimenty na zvířatech; kultivované buňky; autologní transplantace; statistika jako téma; Surgical Mesh; Cells, Cultured; Animal Experimentation; Sirolimus; králíci; sirolimus; Drug Carriers; restenóza; Rabbits; histologie; chirurgické síťky; financování organizované; Statistics as Topic; Coronary Restenosis; stenóza; Financing, Organized; koronární restenóza; Transplantation, Autologous; Constriction, Pathologic; Histology; nosiče léků; venae jugulares; jugulární žíly; transplantáty