Inhibice interleukinů 12 a 23 - nová léčba ložiskové lupénky - Ettler, Karel (Remedia, 2010)
Psoriáza je chronické recidivující onemocnění kůže, které postihuje 1–2 % populace. Na genetickém podkladě probíhá autoimunitní zánět spuštěný infekcí (např. streptokokovou), léky, stresem. Klíčovou roli v něm hrají T-lymfocyty, které produkují řadu cytokinů, zejména profilu Th1, včetně TNF-a (tumor necrosis factor a). Nověji se prokázala i úloha Th17 a jeho interleukinu IL-23. Ten obsahuje protein p40, který je i součástí IL-12. Blokace p40 pomocí humánních monoklonálních protilátek ustekinumabu a briakinumabu se ukazuje jako účinná biologická léčba těžké ložiskové lupénky.
Keywords: dítě; interleukin-23; ustekinumab; Interleukin-12 Subunit p40; hodnocení léčiv; Drug Evaluation; Biological Therapy; psoriáza; lidé; Adult; autoimunitní nemoci; dospělí; Autoimmune Diseases; Psoriasis; biologická léčba psoriázy; blokátory IL; Humans; Child; interleukin-12 - podjednotka p40; briakinumab; Ustekinumab; Interleukin-23; biologická terapie