The 12-kDa FK 506-binding protein involvement in neuroprotection provided by dantrolene in ischemic/reperfused rat cerebral cortex - Guo, Zhao-Hui; Li, Feng; Zhu, Yan-Mei; Fu, Jin; Yang, Ming; San, Zhi-Yong; Wang, Wei-Zhi (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2011)
Cíl studie: Zhodnotit neuroprotektivní účinek dantrolenu a jeho mechanizmus. Materiál a metodologie: Byl vytvořen model okluze střední mozkové tepny (middle cerebral artery occlusion, MCAO) a pomocí dvojitého fluorescenčního barvení zhodnocena exprese proteinu vážícího 12-kDa FK506 (FKBP12) a ryanodinového receptoru (RyR). Objem nekrotické tkáně byl zhodnocen pomocí barvení trifenyltetrazolium chloridem (TTC) a toluidinovou modří. Výsledky: Studie prokázala upregulaci FKBP12 ve skupině s dantrolenem ve srovnání s kontrolní skupinou ve všech časových bodech; RyR se exprimoval společně s FKBP12, přestože se mezi hodinou 1 a 24 jeho zbarvení zvýšilo jen mírně. Rovněž jsme zjistili, že léčba dantrolenem (1 hod a 4 hod po MCAO) nesnížila objem infarktové tkáně (p > 0,05); léčba dantrolenem (24 hod po MCAO) snížila objemy nekrotické tkáně a měla významný vliv na objem infarktové tkáně (p < 0,05); což naznačuje, že inhibice ryanodinového receptoru (RyR) vede k cytoprotekci. Závěr: FKBP12 může hrát důležitou roli v procesu neuronálního přežití a smrti po mozkové ischemii, a neuroprotektivní účinky dantrolenu mohou být dány upregulací FKBP12 a snížením objemu infarktové tkáně.
Keywords: Cerebral Cortex; FKBP12; experimenty na zvířatech; statistika jako téma; Animal Experimentation; Dantrolene; zvířata; proteiny vázající takrolimus; dantrolen; Fluorescent Antibody Technique; reperfuze; Malformations of Cortical Development; mozková ischemie; Brain Ischemia; ryanodinový receptor; Animals; potkani Wistar; ryanodinový receptor vápníkového kanálu; ischemie mozku; neuroprotektivní látky; Staining and Labeling; Ryanodine Receptor Calcium Release Channel; financování organizované; Reperfusion; Male; Statistics as Topic; fluorescenční protilátková technika; malformace mozkové kůry; mužské pohlaví; Tacrolimus Binding Proteins; Rats, Wistar; Financing, Organized; barvení a značení; Neuroprotective Agents; mozková kůra