Specifičnost viktimizace obětí znásilnění - Sejbalová, Petra; Reguli, Helena (Psychiatrie pro praxi, 2011)
Článek pojednává o specifičnosti psychického traumatu, které prožívá oběť znásilnění nebo jiného sexuálního útoku. Určujeme definici a vyjmenováváme projevy primární viktimizace. Podrobně se zabýváme problematikou příčin vyvolávajících a ovlivňujících sekundární viktimizaci. Na kazuistickém příkladu názorně ukazujeme jednotlivé faktory ovlivňující vznik, rozvoj a intenzitu posttraumatické stresové poruchy u znásilněné dívky a z toho vyplývající důsledky. Zamýšlíme se nad možnostmi zmírnění projevů sekundární viktimizace v rámci lékařské praxe, ale i orgánů činných v trestním řízení.
Keywords: posttraumatická stresová porucha; primární viktimizace; důvěrnost informací; Humans; Stress Disorders, Post-Traumatic; Social Environment; sociální prostředí; znásilnění; násilí; Confidentiality; sekundární viktimizace; previktimní osobnost; previktimní chování; Rape; Violence; Crime Victims; ženské pohlaví; lidé; oběti zločinu; Female