Spontánní pneumotorax jako projev idiopatického bulózního emfyzému (syndrom mizející plíce) - Mihál, Vladimír; Michálková, Kamila; Kopřiva, František; Véghová Velgáňová, Mária; Tenora, Josef; Smolka, Vratislav (Pediatrie pro praxi, 2011)
Syndrom mizející plíce je u dětí vzácné onemocnění, u kterého se v plicích objevují rozsáhlé bulózní změny, které se progresivně zvětšují a vedou k útlaku přilehlé plíce. Malý počet publikovaných případů a rarita onemocnění v dětském věku nás inspirovaly podat zprávu o tomto případě.
Keywords: Female; bolesti na hrudi; dyspnoe; emfyzém; Pneumothorax; ženské pohlaví; Tomography, X-Ray Computed; Adolescent; lidé; Dyspnea; Bronchoscopy; Radiography, Thoracic; Emphysema; plicní emfyzém; Chest Pain; rentgendiagnostika hrudníku; počítačová rentgenová tomografie; dětský věk; pneumotorax; bronchoskopie; Pulmonary Emphysema; mladiství; Humans