Mnohočetný myelom - léčba osteolytických lézí dlouhých kostí - Šťastný, Eduard; Trč, Tomáš; Chaloupka, Richard; Špička, Ivan; Handl, Milan (Ortopedie, 2011)
Mnohočetný myelom (MM) svou manifestací na skeletu ohrožuje postiženého jedince vznikem patologických zlomenin. Nejčastějším klinickým projevem progredující infiltrace kostní dřeně nádorovými buňkami je bolest v oblasti postižené kostní tkáně, další příznaky jsou spojeny s poruchou funkce ledvin a útlumem krvetvorby. Část zaměřená na diagnostiku objasňuje výtěžnost jednotlivých metod ke stanovení správné diagnózy, z nichž rozhodující význam má probatorní biopsie. Z velmi pestré symptomatologie onemocnění jasně vyplývá nutnost komplexního přístupu lékařů k pacientovi s posouzením celkového a lokálního nálezu, rizik následných intervenčních výkonů a s nimi souvisejících případných komplikací. Mirelsovo skóre popisující pravděpodobnost vzniku patologické zlomeniny je současně směrnicí indikačně-terapeutickou. Vedle radioterapie lze včasnou operací úspěšně předejít porušení kostní kontinuity u hrozící patologické zlomeniny. V části zaměřené na léčbu autoři popisují načasování jednotlivých terapeutických metod vzhledem k objektivnímu nálezu na skeletu. Při vlastní operační léčbě je důležitá volba vhodného typu výkonu a implantátu ve vztahu k prognóze přežití s hlavním cílem eliminovat bolesti, zlepšit funkci postižené končetiny a tím zvýšit kvalitu života nemocného.
Keywords: krevní obraz; dospělí; Magnetic Resonance Imaging; Bone Marrow Neoplasms; Palliative Care; osteosyntéza; Anemia; radiografie; Radiography; Fracture Fixation, Internal; nádory kostní dřeně; akutní poškození ledvin; paliativní péče; Bone Neoplasms; Adult; Tomography, X-Ray Computed; tomografie emisní počítačová; ortopedické výkony; Diphosphonates; Osteolysis; kvalita života; lidé; bisfosfonáty; Pain, Intractable; radioisotopová scintigrafie; mnohočetný myelom; magnetická rezonanční tomografie; nádory kostí; Aged, 80 and over; Densitometry; patologická zlomenina; prognóza; Radionuclide Imaging; Humans; denzitometrie; Tomography, Emission-Computed; Orthopedic Procedures; fraktury spontánní; progrese nemoci; Aged; radioterapie; Disease Progression; Prognosis; vnitřní fixace fraktury; senioři nad 80 let; Multiple Myeloma; senioři; anemie; Fractures, Spontaneous; Acute Kidney Injury; osteolýza; osteolytické ložisko; Mirelsovo skóre; Quality of Life; Radiotherapy; nezvladatelná bolest; Blood Cell Count; počítačová rentgenová tomografie