Urogenitální chlamydiové infekce - Poršová, Martina; Porš, Jaroslav; Kolombo, Ivan; Nesvadba, Marcel (Postgraduální medicína, 2011)
Článek podává ucelený pohled na specifickou problematiku urogenitálních chlamydiových infekcí. Najdeme zde základní informace týkající se taxonomie, morfologie a rozmnožování chlamydií. Podrobněji se věnuje klinickým projevům a pozdním následkům těchto infekcí i recentním doporučením týkajícím se jejich diagnostiky a léčby.
Keywords: Anti-Bacterial Agents; pohlavně přenosné infekce; plošný screening; Chlamydia trachomatis; sérologické testy; urogenitální systém; lidé; Chlamydia Infections; prostatitida; Humans; pozdní následky; Urethral Diseases; screening; zánět děložního hrdla; nemoci močové trubice; Sexually Transmitted Diseases, Bacterial; Pregnancy Complications, Infectious; Serologic Tests; Polymerase Chain Reaction; Uterine Cervical Neoplasms; Disease Attributes; sexuálně přenosné nemoci bakteriální; Urogenital System; molekulární biologie; Prostatitis; infekční komplikace v těhotenství; antibakteriální látky; Mass Screening; Uterine Cervicitis; klinický obraz nemoci; endometritida; polymerázová řetězová reakce; chlamydiové infekce; Molecular Biology; Endometritis; nádory děložního čípku