Významné osobnosti slovenského ošetrovateľstva v období druhej svetovej vojny - Frčová, Beáta (Teória, výskum a vzdelávanie v ošetrovateľstve, 2005)
Autorka vo svojom príspevku uvádza prehľad významných osobností slovenského ošetrovateľstva. Zamerala sa na obdobie druhej svetovej vojny a na nositeľky medaily Florence Nightingaleovej. Z dvanástich odmenených sestier podrobnejšie predstavuje štyri z nich: Barboru Lackovú,Karlu Petrovičovú,Máriu Kresánkovú a Máriu Pelcrovú. Pri spracovávaní príspevku autorka vychádzala z dostupných archívnych materiálov ako aj z informácii , ktoré získali študenti zaujímajúci sa o problematiku histórie ošetrovateľstva.
Keywords: ošetřovatelství; Nursing; dějiny ošetřovatelství; World War II; Awards and Prizes; Slovakia; lidé; Famous Persons; Slovenská republika; významné osobnosti; Humans; History of Nursing; 2. světová válka; odměny a ceny