Problems of astroglial brain tumours - Bielniková, Hana; Buzrla, Petr; Dvořáčková, Jana (European Journal for Biomedical Informatics, 2010)
Astrogliální tumory jsou skupinou nádorů derivující se z buněk astrogliální řady. Jsou to jedny z nejčastěji diagnostikovaných tumorů nervového systému. Tato skupina nádorů je v mnoha aspektech různorodá. Nádory se od sebe liší nejen morfologicky, ale také růstovým potenciálem, rozsahem invazivního růstu, svou lokalizací v CNS i klinickým průběhem v důsledku jejich progresivních vlastností. Různorodost těchto novotvarů je dána sekvencí a typem genetických alterací v průběhu procesu nádorové transformace. Podle současné užívané klasifikace můžeme astrogliální nádory rozdělit na benigní formy I.-II. (low grade glioma-I. pilocytární astrocytom, II. difúzní astrocytom) a maligní formy III.-IV. (high grade glioma-III. anaplastický astrocytom, IV. glioblastom). Pro určení, zdali je nádor spíše benigní či maligní povahy je z histologického hlediska rozhodující množství vazoproliferativních a nekrotických změn spolu s počtem buněčných dělení. Z hlediska molekulárně-genetického jsou důležité typy a počty kumulujících se genetických alterací. Jedny z podstatných alterací nastávají v genech p53, PTEN a EGFR.
Keywords: Nervous System Neoplasms; glioblastom; PTEN Phosphohydrolase; amplifikace EGFR faktoru; Humans; histologické techniky; Mutation; molekulárně-biologické metody; nádory nervového systému; Financing, Organized; geny p53; imunohistochemie; astrocytom; financování organizované; erbB receptory; fosfohydroláza PTEN; Immunohistochemistry; Glioblastoma; Genes, p53; gen p53; gen PTEN; Histological Techniques; tumorsupresorové geny; ErbB Receptors; amplifikace; Astrocytoma; lidé; mutace