Process-based multi-agent architecture in home care - Bošanský, Branislav (European Journal for Biomedical Informatics, 2010)
Využití znalostí ve formě postupů, konkrétně organizačních procesů a formalizovaných lékařských doporučení, může být vhodné pro vytvoření znalostní báze systému pro podporu v rozhodování (DSS) v oblasti poskytování zdravotní péče. Problém nastává v případě, že pro vývoj DSS chceme použít multiagentní přístup z důvodu rozdílů mezi formalizací chováním se agentů a procesním zápisem. V tomto příspěvku pokračujeme v práci na nové multiagentní architektuře a představíme její integraci do stávajícího systému na podporu v rozhodování (K4Care) v oblasti domácí péče. Základní metodou byla analýza dostupné dokumentace ke komplexnímu systému K4Care, na jejímž základě jsme identifikovali společná místa v rámci již existující funkcionality a návrhu nové architektury. Ta dále posloužila jako výchozí body pro vylepšení modelu K4Care s ohledem na novou multiagentní architekturu založenou na procesech. Analýza potvrdila nejen možnost takové integrace, ale také její přímočarost a minimum nutných změn v modelu K4Care díky dostatečně obecnému návrhu multiagentní architektury založené na procesech. Na základě integrace byly identifikovány okamžité vylepšení podporující lidského experta při jeho práci se systémem, jakož i možnosti dalšího rozšíření systému K4Care na základě této integrace. Integrace multiagentní architektury může být přínosná i pro stávající systémy pro podporu v rozhodování a díky ní otevře nové možnosti založené na multiagentním přístupu.
Keywords: Software; software; Humans; organizační procesy; Medical Order Entry Systems; formalizované lékařské doporučení; Home Care Services; Quality Assurance, Health Care; Decision Support Systems, Clinical; služby domácí péče; financování organizované; zajištění kvality zdravotní péče; systémy pro podporu klinického rozhodování; multiagentní systémy; Financing, Organized; lidé; zdravotní péče; metody pro podporu rozhodování; systémy podporující rozhodování v léčbě; Decision Support Techniques; domácí péče K4Care; multiagentní architektury