Comparison of texture classifier and human observer in diagnosis of autoimmune thyroiditis, observer variability evaluation - Holinka, Štěpán; Smutek, Daniel (European Journal for Biomedical Informatics, 2010)
Cílem práce bylo porovnání úspěšnosti texturního klasifikátoru a vyšetřujícího lékaře (radiologa) při diagnóze autoimunitní thyroiditidy ze sonografického obrazu snímaného v B-módu. Určení inter- a intrapersonální variability lékařů. Datový soubor obsahující 161 vyšetřovaných subjektů byl rozdělen do tří skupin dle celkového klinického vyšetření: normální – H (healthy); hraniční stav – BS (border state); autoimunitní thyroiditida – AT. Následně byl soubor čtyřmi vyšetřujícími lékaři a Bayesovským klasifikátorem, založeným na texturních příznacích, hodnocen do těchto skupin. Dva lékaři dosáhli vyšší úspěšnosti při hodnocení subjektů z normální skupiny (74,4 % a 83,3 %) a dva lékaři hodnotili lépe subjekty s autoimunitní thyroiditidou (59,0% a 77,4 %). Klasifikátor dosáhl relativně vysoké a vyrovnané úspěšnosti pro obě tyto skupiny (100,0 % pro normální a 87,5 % pro thyroiditidu). Rozdílný úspěch jednotlivých lékařů při hodnocení subjektů vyústil ve vyšší interpersonální variabilitu, tedy nízkou shodu mezi nimi. V intrapersonální variabilitě jednotlivých lékařů nebyl nalezen významný rozdíl. Vzhledem ke slabé shodě mezi vyšetřujícími lékaři při diagnostice autoimunitní thyroiditidy ze sonografických obrazů a vysoké a vyrovnané úspěšnosti klasifikátoru se zdá jako nejvýhodnější pro stanovení konečné diagnózy kombinace automatické klasifikace obrazů a klinických zkušeností lékařů.
Keywords: Thyroid Gland; štítná žláza; Ultrasonography; texturní analýza; sonografický obraz; Image Interpretation, Computer-Assisted; B-mode sonografie; interpersonální variabilita; Observer Variation; Thyroiditis, Autoimmune; počítačem podporovaná diagnóza; Data Interpretation, Statistical; reprodukovatelnost výsledků; Reproducibility of Results; vážený koeficient Kappa; odchylka pozorovatele; lidé; Humans; koeficient Kappa; Sensitivity and Specificity; senzitivita a specificita; interpretace statistických dat; interpretace obrazu počítačem; Financing, Organized; financování organizované; autoimunitní tyreoiditida; ultrasonografie