Approaches for constructing age-related reference intervals and centile charts for fetal size - Hynek, Martin (European Journal for Biomedical Informatics, 2010)
Hodnocení velikosti plodu pomocí ultrazvukové biometrie je stěžejní pro správný management těhotenství. K interpretaci těchto měření nám slouží referenční intervaly a kvantilové křivky závislé na gestačním stáří. Pomocí nich identifikujeme extrémní hodnoty, které mohou poukázat na přítomnost patologie. Nejprve jsou zmíněny základní body důležité pro vlastní návrh studií používaných pro konstrukci těchto intervalů. Hlavním cílem práce je podat přehled dostupných statistických metod pro tvorbu referenčních intervalů a kvantilových křivek, jejich metodik, hodnocení shody modelu s daty, jejich výhod a omezení.
Keywords: gestační stáří; Regression Analysis; biometrie; plod; Fetal Development; kvantilová křivka; Gestational Age; referenční interval; Ultrasonics; vývoj plodu; normalizující transformace; kvantil; lidé; Fetus; regresní analýza; referenční hodnoty; interval spolehlivosti; Confidence Intervals; neparametrická statistika; Ultrasonography, Prenatal; kvantilová regrese; Reference Values; Biometry; normální rozdělení; ultrazvuk; Statistics, Nonparametric; Pathology; Normal Distribution; ultrasonografie prenatální; patologie; Humans