Robust image analysis of faces for genetic applications - Kalina, Jan (European Journal for Biomedical Informatics, 2010)
Tento článek se zabývá automatickou lokalizací objektů (očí, úst) ve dvourozměrných (2D) černobílých obrazech obličejů. Je motivován praktickým problémem v genetice člověka a výstup lokalizace objektů v dané databázi obrazů je zapotřebí pro řešení dalších úloh v genetickém výzkumu. V článku se aplikuje robustní filtr na obrazy s cílem odstranit šum. Hlavní metodou jsou šablony. Ústa a obě oči se lokalizují současně za použití váženého Pearsonova korelačního koeficientu nebo jeho robustní analogie založené na robustních regresních metodách. V databázi s 212 obrazy obličejů tato metoda správně nalezne ústa a oči ve 100 % případů. Také robustní korelační koeficient založený na regresní metodě nejmenších vážených čtverců lokalizuje ústa a oči ve 100 % obrazů uvažované databáze. Článek studuje robustní aspekty této metody vzhledem k otočení, šumu, okluzi a asymetrii v obraze. Současná lokalizace úst i obou očí je invariantní vůči libovolnému otočení obličeje. Tato studie využívá speciální vlastnosti daných obrazů obličejů vzhledem k očekávanému použití v genetických aplikacích.
Keywords: detekce oči a úst; Regression Analysis; šablony; biometrie; interpretace obrazu počítačem; subtrakční technika; Databases as Topic; Face; fotografování; databáze jako téma; Image Interpretation, Computer-Assisted; Subtraction Technique; Reproducibility of Results; Genetic Research; redukce šumu; lidé; vylepšení obrazu; robustní korelační analýza; regresní analýza; rozpoznávání fyziologické; Mouth; lokalizace objektů; Image Enhancement; obličej; Photography; reprodukovatelnost výsledků; oči; počítačové zpracování obrazu; Eye; ústa; citlivost na kontrast; genetický výzkum; Biometry; Pattern Recognition, Physiological; Contrast Sensitivity; Image Processing, Computer-Assisted; Humans