Prenatální diagnostika vrozených vad v České republice - aktuální data - Gregor, Vladimír; Šípek, Antonín; Horáček, Jiří; Šípek, Antonín; Langhammer, Pavel (Praktický lékař, 2011)
Retrospektivní analýza dat o úspěšnosti prenatální diagnostiky vybraných typů vrozených vad v České republice. Bylo provedeno zpracování incidencí vybraných diagnóz vrozených vad prenatálně a postnatálně diagnostikovaných v České republice v roce 2008 a komparace s daty za období 1994–2007. V oblasti prenatální diagnostiky se zvyšuje počet provedených výkonů, což ovlivňuje incidence některých vrozených vad u narozených dětí. Incidence především závažných vrozených vad diagnostikovaných u narozených dětí se významně snížila (anencefalie, spina bifida, defekty stěny břišní), u jiných typů (Downův syndrom) incidence narozených klesá méně rychle a v případě vrozených vad, které nelze prenatálně diagnostikovat, se nemění. V posledních letech se však mění spektrum používaných screeningových metod a díky tomu i metod prenatální diagnostiky, což vede u některých vad ke zvýšení efektivity a přesunu diagnostiky do prvního trimestru těhotenství.
Keywords: defekty břišní stěny; Neural Tube Defects; těhotenství; plod; Down Syndrome; brániční kýla; Gastroschisis; retrospektivní studie; Humans; Data Interpretation, Statistical; defekty neurální trubice; Anencephaly; ageneze/hypoplazie ledvin; Cleft Lip; Downův syndrom; anencefalie; incidence; rozštěp rtu; rozštěp patra; vrozené vady; Congenital Abnormalities; Encephalocele; Statistics as Topic; prenatální diagnóza; encefalokéla; Anorectal Malformations; anorektální malformace; Fetus; Spinal Dysraphism; ženské pohlaví; statistika jako téma; gastroschiza; interpretace statistických dat; lidé; Pregnancy; omfalokéla; dítě; Child; Incidence; cystické ledviny; spina bifida; Retrospective Studies; vrozené vady jícnu; Prenatal Diagnosis; vrozený hydrocefalus; Cleft Palate; Female