Střevní mikroflóra, slizniční bariéra a probiotika u některých interních chorob - Lata, Jan; Juránková, Jana (Interní medicína pro praxi, 2011)
Světová zdravotnická organizace (WHO) definuje probiotika jako živé mikroorganizmy, které, pokud jsou podány v adekvátním množství, mají příznivý vliv na zdraví hostitele. V článku jsou uvedeny základní informace týkající se mikroflóry trávicího traktu, faktory ji ovlivňující a její funkce. Dále je uveden přehled terapeutického využití probiotik v gastroenterologii (průjmy, idiopatické střevní záněty, dráždivý tračník, divertikulární choroba tračníku, léčba infekce Helicobacter pylori, akutní pankreatitida a prevence vzniku kolorektálního karcinomu) a hepatologii (jaterní encefalopatie, ovlivnění bakteriální translokace a nealkoholická steatohepatitida).
Keywords: kolonizační rezistence; střevní slizniční bariéra; Pancreatitis; probiotika; Inflammatory Bowel Diseases; Digestive System Diseases; nemoci trávicího systému; střevní sliznice; pankreatitida; Gastroenterology; idiopatické střevní záněty; gastroenterologie; lidé; Irritable Bowel Syndrome; Humans; Intestinal Mucosa; průjem; Probiotics; Financing, Organized; syndrom dráždivého tračníku; hepatologie; Diarrhea; Liver Diseases; financování organizované; nemoci jater