Konceptualizácia spirituality - Farský, Ivan; Žiaková, Katarína; Ondrejka, Igor (Ošetřovatelský výzkum a praxe založená na důkazech, 2010)
V poslednom období sa koncept spiritualita objavuje v teoretických a výskumných ošetrovateľských publikáciách. Napriek tomu nie je dostatočný konsenzus, čo je a čo nie je spiritualita, a jej vymedzenie sa zdá byť značne problematické. Vzhľadom k tomu bolo cieľom práce prostredníctvom konceptuálnej analýzy vymedziť koncept spirituality, tak ako je vnímaný v ošetrovateľstve. Na základe kritického skúmania relevantnej literatúry sme vymedzili vnútornú štruktúru spirituality, tvorenú prekurzormi, definujúcimi atribútmi a dôsledkami spirituality a z nich vychádzajúcou teoretickou definíciou. Porozumením tomu, čo všetko môžu ľudia chápať pod spiritualitou, sestry môžu lepšie posudzovať a plánovať starostlivosť o špecifické spirituálne potreby ich pacientov.
Keywords: Humans; terminologie jako téma; Terminology as Topic; spiritualita; Spirituality; lidé