Zajištění kulturně diferencované ošetřovatelské péče o příslušníky romské a ukrajinské minority - výsledky kvalitativní části výzkumu - Hudáčková, Andrea; Brabcová, Iva; Pavelková, Zdeňka; Scholz, Pavel (Ošetřovatelský výzkum a praxe založená na důkazech, 2010)
Příspěvek seznamuje s výsledky I. etapy výzkumného šetření, jehož záměrem bylo zmapovat specifické potřeby Romské a Ukrajinské minority žijící na území ČR, zmapovat přístup daných minorit ke svému zdraví a specifika životního stylu a vyhodnotit jejich názory na dostupnost a kvalitu zdravotnických služeb. Řešení projektu bylo rozděleno do tří etap. V první etapě byly na základě analýzy a studia literatury provedeny polostandardizované kvalitativní rozhovory s vybranými zástupci jednotlivých minoritních skupin. Tyto výsledky byly zpracovány pomocí rámcové analýzy a rozděleny do několika tématicky ucelených oblastí. Na základě zjištění všech výsledků z kvalitativního výzkumu byly připraveny podrobné dotazníky, určené těmto minoritám, k výzkumu většího rozsahu. Výzkum byl realizován za finanční podpory IGA MZ ČR
Keywords: Romové; sběr dat; dospělí; Ukraine; Humans; lidé středního věku; Middle Aged; Nursing Research; mužské pohlaví; Ukrajina; Cultural Diversity; Adult; Qualitative Research; Data Collection; ošetřovatelský výzkum; ženské pohlaví; lidé; Transcultural Nursing; kulturní různorodost; kvalitativní výzkum; transkulturní ošetřovatelství; Roma; Male; Female