Vyšetření nemocných zařazovaných na čekací listinu k transplantaci ledviny - Viklický, Ondřej (Praktický lékař, 2011)
Transplantace ledviny představuje nejlepší metodu léčby nezvratného selhání ledvin pro nemocné, kteří jsou schopni tento výkon podstoupit. Chronické selhání ledvin je spojeno s celou řadou komorbidit a dlouhodobé přežití nemocných léčených dialyzačními metodami je limitováno. Cílem vyšetření nemocných zvažovaných za kandidáty zařazení na čekací listinu k transplantaci je eliminovat perioperační morbiditu a mortalitu a identifikovat ty nemocné, pro které nebude dlouhodobá imunosuprese představovat riziko. Indikace transplantace ledviny by měla být provedena ještě před zahájením dialyzační léčby. Vyšetření kardiovaskulárního aparátu ještě před transplantací spolu s depistáží němé ischemické choroby srdeční patří mezi základní postupy, jejichž význam ale nebyl ověřen v prospektivních studiích. Urologické vyšetření má význam především u anurických nemocných, u kterých se patologie dolních močových cest objeví až s rozvojem diurézy po transplantaci. Infekční onemocnění musí být řešeny ještě před transplantací. Úspěšně léčené malignity po definované době čekání nepředstavují kontraindikaci transplantace. Po vyšetření typizace HLA antigenů a stanovení frekvence protilátek proti HLA jsou nemocní zařazeni na čekací listinu. Doba čekání na transplantaci ledviny závisí na krevní skupině příjemce a shodě v HLA antigenech. V České republice čekají nemocní na transplantaci v průměru 1,5 roku. I po zařazení na čekací listinu je třeba u nemocných pravidelně provádět skríning nemocí, které mohou ovlivnit úspěch transplantace.
Keywords: nádory; Communicable Diseases; Urologic Diseases; Kidney Transplantation; Humans; příprava pacienta k transplantaci; Waiting Lists; Atherosclerosis; kardiovaskulární nemoci; transplantace ledvin; seznamy čekatelů; Cardiovascular Diseases; Risk Factors; infekční nemoci; Kidney Failure, Chronic; Transplantation Conditioning; rizikové faktory; kardiovaskulární onemocnění; lidé; Neoplasms; urologické nemoci; chronické selhání ledvin; ateroskleróza