Príprava sestry na posúdenie funkčnej schopnosti pacienta - Vörösová, Gabriela (Cesta k profesionálnímu ošetřovatelství ..., 2008)
Dôležitou časťou implementácie metódy ošetrovateľského procesu je posúdenie biologických potrieb, psychického stavu, sociálnej a spirituálnej oblasti pacienta. Sestry pri posudzovaní problémov pacienta v klinickej praxi okrem základných metód t.j. rozhovoru a pozorovania pacienta používajú i meracie škály. Škály a posudzovacie stupnice im pomáhajú objektivizovať údaje o pacientovi a prinášajú globálne a holistické výsledky. Preto neodmysliteľnou súčasťou prípravy sestry na výkon povolania sú vedomosti a zručnosti o nástrojoch posudzovania merania v ošetrovateľstve.
Keywords: Psychiatric Status Rating Scales; Sleep; Nursing Assessment; Nutrition Assessment; spánek; lidé; psychiatrické posuzovací škály; ošetřovatelská diagnóza; Nursing Diagnosis; Self Care; kvalita života; péče o sebe; hodnocení stavu výživy; ošetřovatelské zhodnocení; Humans; Quality of Life