Kardiovaskulární rizikové faktory a preklinická ateroskleróza u nemocných po transplantaci ledviny - Marečková, Olga; Teplan, Vladimír; Piťha, Jan; Kalousová, Marta; Zima, Tomáš; Skibová, Jelena; Viklický, Ondřej (Aktuality v nefrologii, 2011)
Úvod: Solubilní receptor pro konečné produkty pokročilé glykace (sRAGE) a matrix-metaioproteinázy (MMP) hrají roli u kardiovaskulárních (KV) onemocnění. Patří do skupiny netradičních markerů KV rizika a jsou určovány i po transplantaci ledviny (TL). Matrix-metaloproteináza PAPP-A (Pregnancy Associated Plasma Protein-A, těhotenský plazmatický protein-A) a s-RAGE jsou zvýšeny před TL a po TL klesají. O sérových hladinách matrix-metaioproteinázy 2 a 9 (MMP-2 a MMP-9) po TL je v literatuře málo informací. Cíl: Stanovit časovou posloupnost změn sérových s-RAGE a MMP v průběhu 1 roku po TL a zjistit, zda korelují s preklinickou aterosklerózou. Metody. Preklinickou aterosklerózu jsme definovali jako Belcaro skóre měřené ultrasonograficky na karotidách. Sérové MMP-2, MMP-9, PAPP-A a s-RAGE byly stanoveny před TL a za 3.6 a 12 měsíců po TL u 142 nemocných, 98 mužů, 44 žen. věk 48.7 (22-76) roků. Kontrolní skupinu tvořilo 22 zdravých osob. 10 mužů. 12 žen. věk 51,0 (22-76) roků. Sérové MMP i s-RAGE byly stanoveny ELISA testem. Výsledky: Sérové hladiny MMP-2 byly před TL snížené proti kontrolám (p < 0.05) a po TL dále klesaly. Naproti tomu MMP-9 byla u nemocných před TL srovnatelná s kontrolami, po TL stoupala a 1 rok po TL byla proti kontrolám významně zvýšená: medián 602 versus 355 ng/ml, p < 0.01. Zvýšené hodnoty MMP-9 v pozdním období po TL významně korelovaly s preklinickou aterosklerózou (p < 0,01). Sérové hladiny s-RAGE byly zvýšeny před TL, po TL s rozvíjející se funkcí štěpu klesaly. Při porovnání skupiny s těžkou (Belcaro skóre > 2) a mírnou preklinickou aterosklerózou (Belcaro skóre < 2) byla hladina s-RAGE významně snížena u těžké preklinické aterosklerózy. Závěr. Snížené hodnoty s-RAGE, nedostatečně chránící nemocné proti toxickému působení produktů pokročilé glykace, lze považovat za biomarker KV rizika u nemocných s pokročilou preklinickou aterosklerózou. Novým zjištěním je zvýšení MMP-9 v pozdním období po TL, které významně korelovalo s preklinickou aterosklerózou a mohlo by být markerem akutního KV rizika.
Keywords: biologické markery; Receptors, Immunologic; matrixové metaloproteinasy; Kidney Transplantation; rizikové faktory; Financing, Organized; Enzyme-Linked Immunosorbent Assay; Humans; Atherosclerosis; produkty pokročilé glykace; matrix metaloproteinázy; Glycation End Products, Advanced; transplantace ledvin; lidé; receptory imunologické; ateroskleróza; ELISA; Risk Factors; financování organizované; netradiční markery; Kidney Failure, Chronic; Matrix Metalloproteinases; Biomarkers; solubilní receptor pro produkty pokročilé glykace; chronické selhání ledvin