Prevence nozokomiálních nákaz jako determinanta kvality ošetřovatelské péče na Oddělení geriatrie FN Olomouc - Danielová, Libuše (Cesta k profesionálnímu ošetřovatelství ..., 2009)
Sledování vybraných indikátorů kvality vede k uvědomění a pochopení nutnosti změn profesionálního jednání a ošetřovatelské praxe. Výsledky sledování výskytu nozokomiálních nákaz na oddělení umožňuje analyzovat slabé stránky provozu a nastavit nutná opatření s ohledem na jejich prevenci a předcházení následných komplikací. Na Oddělení geriatrie ve Fakultní nemocnici Olomouc byly nozokomiální nákazy evidovány v průměru u 12,55% hospitalizovaných pacientů (srov. Göpfertová, Janovská, Šejda, 1997, s. 104). Z hlediska profesionálního je žádoucí postup zajišťován zejména kontrolou dodržování standardů ošetřovatelské péče s důrazem na týmovou spolupráci a pravidelným seznamováním pracovníků s výsledky sledovaných indikátorů kvality.
Keywords: geriatrie; infekce spojené se zdravotní péčí; Geriatrics; lidé; senioři; Geriatric Nursing; Aged; geriatrické ošetřovatelství; Cross Infection; Humans