Syndróm vyhorenia v súvislosti so zdravotno-sociálnymi problémami sestier košického regiónu - Bérešová, Anna (Cesta k profesionálnímu ošetřovatelství ..., 2010)
Dominantné miesto v procese uspokojovania potrieb pacientov zaujíma sestra. Vzhľadom k svojmu povolaniu je vystavená značnej psychickej a fyzickej záťaži a ich dôsledkom v podobe syndrómu vyhorenia. Cieľom príspevku je poukázať na zdravotno – sociálne problémy súvisiace s výkonom povolania sestry a upozorniť na riziko vzniku syndrómu vyhorenia vyplývajúce zo záťaže sestier v košickom regióne. V skúmanom súbore 218 sestier boli zistené známky syndrómu vyhorenia rôznej intenzity u 49% respondentiek. Priemerná hodnota BQ indexu je v celom súbore 3,11 SD + 0,877. Boli zistené štatisticky významné rozdiely v miere vyhorenia medzi skupinami sestier uvádzajúcich „menej ako tri zdravotné problémy“ a „3 a viac zdravotných problémov“ (t= -4,19393). Depresia ako prejav syndrómu vyhorenia bola signifikantne vyššia v skupine sestier s „3 a viac zdravotnými problémami“ (t= -3,25239). Nezistil sa signifikantný rozdiel v miere vyhorenia medzi sestrami pracujúcimi v primárnej starostlivosti a sestrami na oddelení nemocníc (t= 1,016).
Keywords: zdravotnická povolání; ošetřovatelství praktické; psychický stres; výzkum; Research; Nursing, Practical; zdravotní sestry; lidé; Surveys and Questionnaires; Nurses; Health Occupations; průzkumy a dotazníky; Humans; Stress, Psychological; Burnout, Professional; profesionální vyhoření