Kouření a výživa - Mlčochová, Veronika; Papežová, Klára (Praktický lékař, 2011)
Kouření cigaret je na celém světě závažným problémem nejen zdravotnickým, ale i celospolečenským. Závislost na tabáku představuje chronické a často recidivující onemocnění, které je spojeno s řadou dalších chorob a v mnoha případech končí smrtí. Kouření cigaret způsobuje nejen rozvoj onemocnění, která se u nekuřáků vyskytují podstatně méně, ale promítá se i do životního stylu kuřáků. Bylo prokázáno, že kuřáci vykazují riziková chování v oblasti výživy, která mohou potencovat vznik neinfekčních chorob hromadného výskytu.
Keywords: Antioxidants; Tobacco Use Disorder; stravovací návyky; Food Preferences; kouření cigaret; Life Style; životní styl; stravovací zvyklosti; fyziologie výživy; energetický metabolismus; Nutritional Status; lidé; zanechání kouření; Energy Metabolism; odvykání kouření; mikro (makro) nutrienty; Nutritional Physiological Phenomena; Tobacco Use Cessation; nutriční stav; ukončení užívání tabáku; Feeding Behavior; antioxidancia; index tělesné hmotnosti; poruchy vyvolané užíváním tabáku; Cigarette Smoking; Body Mass Index; preference v jídle; Smoking Cessation; Humans